Convertir-se en un espai de recerca, estudi i difusió de la figura de l’universal escriptor Jesús Moncada i les seves obres; així com d’altres figures de mequinensans i mequinensanes que van destacar en diversos àmbits socials i culturals de la història.


Divulgar les aportacions de Mequinensa en el camp de les arts i la cultura al llarg de la història.
Crear noves xarxes de contactes, d’investigació i de cooperació vinculades a les figures dels nostres mequinensans i mequinensanes més destacats.


Fomentar la reflexió i facilitar l’accés a la investigació de la cultura, la història i el patrimoni material i immaterial de Mequinensa a través d’una tasca col•lectiva, compartida i multidisciplinària.


Fomentar la recuperació de la memòria col•lectiva i de les històries de vida a través de les tradicions i expressions orals, incloent-hi els idiomes de la localitat, com a vehicle del Patrimoni Cultural Immaterial (Àmbits del patrimoni immaterial en la Convenció de 2003, UNESCO).


Conservar, digitalitzar i difondre la documentació per fomentar l’estudi i la lectura pluridisciplinària de la documentació existent.