Convertir-se en un espai de recerca, estudi i difusió de la figura de l’universal escriptor Jesús Moncada i les seves obres; així com d’altres figures de mequinensans i mequinensanes que van destacar en diversos àmbits socials i culturals de la història.


Divulgar las aportaciones de Mequinenza en el campo de las artes y la cultura a lo largo de la historia.
Crear nuevas redes de contactos, de investigación y de cooperación vinculadas a las figuras de nuestros mequinenzanos y mequinenzanas más destacados.


Fomentar la reflexió i facilitar l’accés a la investigació de la cultura, la història i el patrimoni material i immaterial de Mequinensa a través d’una tasca col•lectiva, compartida i multidisciplinària.


Fomentar la recuperació de la memòria col•lectiva i de les històries de vida a través de les tradicions i expressions orals, incloent-hi els idiomes de la localitat, com a vehicle del Patrimoni Cultural Immaterial (Àmbits del patrimoni immaterial en la Convenció de 2003, UNESCO).


Conservar, digitalizar y difundir la documentación para fomentar el estudio y la lectura pluridisciplinar de la documentación existente.