Jesús Moncada Estruga, va néixer a Mequinensa l’1 de desembre de 1941, a l’edat de 12 anys es trasllada a Saragossa al col·legi de Sant Tomàs d’Aquino per realitzar els seus estudis de batxillerat, posteriorment cursa la carrera de mestre a l’Escola de Magisteri, professió que va exercir durant un temps en la seva Mequinensa natal com a professor de dibuix en el col·legi Santa Agatoclia. Després animat pel seu compatriota Edmón Vallés (novel·lista i historiador) es va traslladar a Barcelona, ​​per dedicar-se a la literatura i la pintura. Els seus primers treballs van ser en l’Editorial Muntaner i Simón on va entaular una gran amistat amb Pere Calders, persona que el va animar a iniciar la seva pròpia trajectòria literària.

Considerat un dels autors en català més importants de la seva època, va rebre diversos premis per la seva obra, entre d’altres el Premi Ciutat de Barcelona o el Premi Nacional de la Crítica el 1989 per Camí de sirga (Camí de sirga) o la Creu de Sant Jordi, atorgada per la Generalitat de Catalunya l’any 2001, aquest mateix any va rebre també, la Medalla d’Or d’Isabel de Portugal de la Diputació de Saragossa i el premi dels Escriptors Catalans de l’AELC. El 2004 va rebre el Premi de les Lletres Aragoneses que va recollir uns mesos abans de la seva mort. Jesús Moncada és un dels autors més traduïts de la literatura en català. Camí de sirga ha estat traduït a setze idiomes, entre ells el japonès i el vietnamita. Montcada també va traduir al català nombroses obres en espanyol, francès i anglès, d’autors com Guillaume Apollinaire, Alexandre Dumas, Jules Verne, Boris Vian i altres.

Va morir a Barcelona el 13 de juny de 2005 a causa d’un càncer. El 14 de juny se li va concedir a títol pòstum la distinció de “fill predilecte” de Mequinensa i les seves cendres van ser llançades el 9 de juliol al solar que ocupava la seva casa natal al “Poble Vell” de Mequinensa, al davant del Riu Ebre, on transcorren les seves obres.