El passat de tots els habitants de Mequinensa va quedar sepultat sota les aigües de l’Ebre, el riu que també havia vist néixer feia segles la població. Parlar de Jesús Moncada és també parlar de Mequinensa i de com a partir d’un conjunt de petites històries pot sorgir la memòria col·lectiva d’un poble, recuperada retall a retall.

El Centre d’Estudis “Jesús Moncada vol recuperar i mantenir viva aquesta recuperació del passat més contemporani de Mequinensa, de la mateixa manera que ho va iniciar l’universal Moncada. El patrimoni cultural és un dels testimonis més clars de la trajectòria històrica i de la identitat d’un poble; per a la seva conservació, neix el Centre d’Estudis “Jesús Moncada, un espai dedicat a la difusió i recuperació de la memòria col·lectiva i un punt de referència, no només de l’autor de “Camí de Sirga”, sinó també de tots aquells mequinensans i mequinensanes que van destacar per diversos motius en diferents camps.

L’objectiu del Centre d’Estudis “Jesús Moncada és promoure, recuperar i donar a conèixer els nostres personatges cèlebres; la seva història, les seves gestes i el seu llegat en l’univers.